Ms Suvi-Tuuli

FriendShip Cruises och Suvi-Tuuli
Detta är FriendShip Cruises

Vi är en grupp fartygsentusiaster som blev förälskade i en bit finsk sjöfartshistoria – den gamla bärplansbåten Tehi som var känd som sjön Päijännes fartvidunder. Därför beslöt vi att rädda henne – och sätta in henne i en ny trafik, nämligen sightseeing-kryssningar från Borgå.

Vår värdegrund bygger på återanvändning, miljövänlighet, vänlig service och förmånliga priser. Detta kan ses till exempel i det att vi år 2017 var en av Borgås förmånligaste caféer – och våra biljettpriser är bland de förmånligaste i hela landet. Värdegrunden syns också i det att målet ända från början varit att använda så mycket återanvänt material som möjligt – bara för att det sades vara omöjligt.

Samtidigt ville vi bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga Tehi. Detta syns i de med kärlek restaurerade sidopanelerna, de ursprungliga belysningarmaturerna och hatthyllorna, samt det ursprungliga innertaket. Resten av inredningen kommer från bland annat en gammal restaurang och ett utsiktscafé som stängt.

Så, detta kan vara början på en underbart vacker vänskap – FriendShip Cruises!

Suvi-Tuuli

Fartyget har café, bar, toalett och soldäck.

Historia

Fartyget är byggt 1962 i Sovjetunionen som bärplansbåt av typen Raketa. Hon döptes till Tehi och sattes i trafik mellan Jyväskylä och Lahtis där hon gick somrarna 1962 till 1982 ägd av de båda städerna genom deras bolag, Päijänteen Kantosiipi Oy.

Som bärplansbåt var hennes servicefart 32 knop och den uppnåddes med hjälp av 1300 hästkrafter. Detta gjorde henne snabbare än Finlands stolthet GTS Finnjet.

Efter sommaren 1982 togs bärplanen bort och hon fortsatte trafikera på Päijänne under olika ägare ända till 2004, då hon flyttades till Pyhäjärvi i Satakunda och fick namnet Suvi-Tuuli. Fartyget köptes 2009 av Tuusvesi Oy och efter det flyttades hon till sjön Juojärvi.

Sommaren 2016 köptes hon av Oy FriendShip Cruises Ab, som sommaren 2017 flyttade fartyget till Borgå. Första kryssningen i Borgå ordnades fredagen 14.7.2017 kl. 12.00.

Teknisk information

Längd 26,90 meterBredd 4,4 meter
Djupgång 1,8 meterPassagerarantal 70
Fart max 12 knopHuvudmaskin Mercedes-Benz V8, 180 kW


← Tillbaka

Risteilyt – Kryssningar – Cruises