Swe

Kryssningar

Tack alla passagerare för sommarsäsongen 2023!

Våra rutter:   Kryssningarna görs mot havet. 1h kryssningen vänder tillbaka till hamnen vid Haikko Gård och 1,5h någonstans mellan Haikko och Emsalö nära Furuholmen.

Avgång från Borgå passagerarhamn , Östra strandpromenaden 3, 06100 Borgå.

 

Fartyget har en bar med fulla rättigheter, café, wc och soldäck. Fråga om produkter som passar för specialdieter.

Obs! Kryssningar kan avbokas pga. dåliga väderförhållanden eller charterkryssningar.

Hundar får vistas på soldäck.

Suvi-Tuuli joella, taustalla vihreät puut
Reittikarta - Ruttkarta- Cruise routes

Charterkryssningar

Välkommen på en kryssning till Borgå vackra skärgård.

En charterkryssning med eget fartyg är ett skönt sätt att njuta av trevligt sällskap samtidigt beundrande de vackra vyerna i skärgården. Till kryssningen kan man kombinera exempelvis god mat och annat program. Rutten kan planeras enligt önskemål.  Välkommen ombord!

Kryssningssäsongen är vanligen från juni till september.  Fråga offert: info@friendshipcruises.fi

Matservering:

Mat måste beställas i förväg, men självklart är caféet öppet under kryssningen och där kan man köpa olika drickor samt smått och gott att tugga på. Fråga om olika matalternativ.

Katettu pöytä. Pöydässä näkyy lautasia, laseja ja viinipuollloja. Ikkunasta näkyy vettä
Seisova pöytä
Leipä -Bröd - Bread

Om Suvi-Tuuli och Friendship Cruises

Suvi-Tuuli

Fartyget är byggt 1962 i Sovjetunionen som bärplansbåt av typen Raketa. Hon döptes till Tehi och sattes i trafik mellan Jyväskylä och Lahtis där hon gick somrarna 1962 till 1982 ägd av de båda städerna genom deras bolag, Päijänteen Kantosiipi Oy.

Som bärplansbåt var hennes servicefart 32 knop och den uppnåddes med hjälp av 1300 hästkrafter. Detta gjorde henne snabbare än Finlands stolthet GTS Finnjet.

Efter sommaren 1982 togs bärplanen bort och hon fortsatte trafikera på Päijänne under olika ägare ända till 2004, då hon flyttades till Pyhäjärvi i Satakunda och fick namnet Suvi-Tuuli. Fartyget köptes 2009 av Tuusvesi Oy och efter det flyttades hon till sjön Juojärvi.

Sommaren 2016 köptes hon av Oy FriendShip Cruises Ab, som sommaren 2017 flyttade fartyget till Borgå. Första kryssningen i Borgå ordnades fredagen 14.7.2017 kl. 12.00.

Teknisk information

Längd 26,90 meterBredd 4,4 meter
Djupgång 1,8 meterPassagerarantal 70
Fart max 12 knopHuvudmaskin Mercedes-Benz V8, 180 kW
Ms Suvi-Tuuli


Friendship Cruises

Vi är en grupp fartygsentusiaster, bestående av tre familjer, som blev förälskade i en bit finsk sjöfartshistoria – den gamla bärplansbåten Tehi som var känd som sjön Päijännes fartvidunder. Därför beslöt vi att rädda henne – och sätta in henne i en ny trafik, nämligen sightseeing-kryssningar från Borgå.

Vår värdegrund bygger på återanvändning, miljövänlighet, vänlig service och förmånliga priser. Värdegrunden syns också i det att målet ända från början varit att använda så mycket återanvänt material som möjligt. Samtidigt ville vi bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga Tehi. Detta syns i de med kärlek restaurerade sidopanelerna, de ursprungliga belysningarmaturerna och hatthyllorna, samt det ursprungliga innertaket. Resten av inredningen kommer från bland annat en gammal restaurang och ett utsiktscafé som stängt.